Intervjuare - Volontärer

Intervjuare

Året runt behöver vi nyfikna personer som vill träffa och intervjua blivande utresande studenter och värdföräldrar.

Intervjuare av blivande utresande studenter
Syftet med intervjun är att vi ska få en uppfattning om studentens förväntningar av ett utbytesår, samt att svara på frågor och funderingar som studenten har kring vad Youth for Understanding och studier utomlands innebär. Intervjun är ett ypperligt tillfälle för dig som vill berätta om dina egna erfarenheter och som vill få chansen att sprida kunskap om YFU för någon som har anmält sitt intresse. Dessutom får du med dig fina ledarskapserfarenheter genom att leda intervjuer - nytta med nöje förenat!
Intervjuare av blivande värdföräldrar
Vi är alltid på jakt efter boenden och hem för studenter som kommer till Sverige. Vi söker efter människor som har ett intresse för världen och därmed vill öppna sitt hem för en utbytesstudent. Intervjun genomförs i form av ett hembesök, oftast trevligt och givande för alla. Som intervjuaren får du en manual att följa som hjälp. Du går också husesyn och hjälper de eventuella framtida värdföräldrarna att få god inblick i vad det innebär att via YFU dela sitt hem med en utbytesstudent. Förutom att vara den här typen av intervjuer utvecklar din förmåga att kommunicera ger det ofta mycket inredningstips att besöka andras hem och en fika.
Wide 1262 switzerland 2015 stud portraitserious

"Vita handskar på för att kolla dammet på bokhyllan?
Kika under alla sängar? Inspektera badrummet? Korsförhöra hemmavarande barn om deras föräldrar?
Nej, det är nog inte riktigt så det går till att göra ett hembesök för YFU. Men det är spännande, givande och oftast väldigt trevligt.
För visst är det ett äventyr att få träffa människor i deras hemmamiljö och få veta varför de tagit ett så stort steg som att släppa in en vilt främmande ungdom från en annan kultur i sitt hem. Därför är det bra att försöka boka ett besök då så många som möjligt i familjen är hemma. Då får man bäst uppfattning om hur familjen fungerar, vad barnen – inte minst tonåringarna – har för uppfattning om hur det känns att få ett nytt syskon. Med mera. Förslag nummer två – kom väl förberedd. Läs på om familjen, det underlättar samtalet och gör att dina frågor blir bättre. Läs på om YFU. Hembesöket är lika mycket för att stilla familjens nyfikenhet och eventuella oro som det är för att du ska få veta det mesta om dem. Bjud på dig själv, var gärna personlig utan att bli för privat när du frågor och när du berättar om dig själv och YFU. Ducka inte för svåra frågor, som om man inte kommer överens med sin student, om något skulle hända i familjen och liknande. Bättre vara ärlig och rak, än att försöka linda in – det blir inte trovärdigt. Bjuds det på fika – tacka ja! Det är en del av vårt sociala umgänge – även om du just ätit frukost eller lunch. Har du inte svar på alla frågor – lova att återkomma när du tagit reda på saken. Och gör det snabbt, inom några dagar, max en vecka om det går. Tänk på att det finns så många fantastiska människor som ställer upp för andra och öppnar sina dörrar till världen. Du och värdfamiljerna gör något tillsammans som ökar förståelsen människor och kultur emellan. Finns det något viktigare på jorden just nu? Och du - även om du inte använder vita handskar eller kollar under sängarna så är det bra att ta en tur genom huset eller lägenheten för att se hur studenten kommer att bo och hur hens rum ser ut…."

Eric Hellgren

"Att intervjua blivande utbytesstudenter är det volontäruppdrag inom YFU Sverige som ger mest i förhållande till det arbete som krävs. Det är också ett av de viktigaste och roligaste! Genom intervjun får studenten sitt första intryck av YFU, du får chansen att lära känna en blivande utbytesstudent och YFU:are och du får fika på köpet - kan det bli mycket bättre? Dessutom är det ett väldigt bra tillfälle att träna intervjuteknik och våga utmana sig själv genom att ta kontakt med en okänd person och leda en konversation. Men det bästa är ändå känslan när jag träffar en av de studenter jag intervjuat på Hemkomstlägret. Det är fantastiskt roligt och inspirerande att se hur mycket personen utvecklats under utbytesåret!"
Sara Von Sydow